Budakeszi Vadaspark, Pilis Bike, Hárs-hegyi Örökerdő Tanösvény, Rám-szakadék, pálos zarándokút, Vadmacska Fajmegőrzési Program, erdei Iskolák, nyári táborok. A közös bennük, hogy mind a Pilisi Parkerdőhöz tartozó területek vagy program lehetőségek, illetve természetvédelmi törekvések eredményei. A Dunakanyar, Visegrád és Dömös környéke vagy a Budapest környéki hegyek Magyarország leglátogatottabb erdei közé tartoznak. Az értük felelős Pilisi Parkerdő Zrt. élen jár a természetes folyamatokat követő, azokat erősítő úgynevezett „örökerdő-gazdálkodás” bevezetésében. Területének már több mint ötödén folytat örökerdő-gazdálkodást, és csaknem felén folyamatos erdőborítást biztosító módon gazdálkodik.

Bertényi Miklós Füvészkert Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.

A társaság által kezelt erdők majdnem kétharmada védett, ezért az aktív természetvédelem szervesen hozzátartozik a mindennapi munkához, attól nem elválasztható, és anélkül nem értelmezhető. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal való szoros együttműködés és a belső természetvédelmi törekvések eredménye számos kiemelkedő, saját kezdeményezésű, sikeres program lett, az erdei kistavak rekonstrukciójától a gödöllői Rózsakúti Erdőrezervátumon át a Vadmacska Fajmegőrzési Programig.

Guckler Károly-kilátó Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.

A társaság a természetközeli erdőgazdálkodás úttörőjeként, a városi erdők specialistájaként közel ezer kilométer erdei túraútvonalat tart fenn. Az utóbbi években – a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve – teljesen felújította az ezekhez kapcsolódó több száz erdei pihenőhelyet. Ezek a turistaútvonalak olyan népszerű helyeken és helyekre vezetnek, mint az ország egyik legszebb kilátását nyújtó Prédikálószék, vagy az alig tíz éve megnyitott, de gyorsan kultikussá vált Spartacus-ösvény.

Dera-szurdok Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.

Ez az infrastruktúra tökéletesen alkalmas erdei sportok szervezett űzésére is. A Parkerdő egyre népszerűbb terepe a teljesítménytúráknak, terepfutó-versenyeknek és egyéb outdoor tevékenységeknek. A Parkerdő – az országban elsőként – éppen azért alakította ki az Erdőbarát Rendezvény minősítési rendszert, hogy egyértelművé tegye a természetet nem károsító, azzal harmóniában megszervezett túrákra és versenyekre vonatkozó követelményeit.

Boldog Özséb-kilátó Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.

A társaság kulcsfontosságúnak tartja a szemléletformálást és a környezeti nevelést is. A Parkerdő egyik legnépszerűbb bemutatóhelyén, a Budakeszi Vadasparkban, illetve a visegrádi Madas László és a Hármashatár-hegyi Erdészeti Erdei Iskolában évente csaknem 220 ezer látogatót – zömmel gyerekeket vagy gyerekes családokat – fogad. Itt a résztvevők játékos és élményekkel teli ismeretterjesztő foglalkozásokon, terepi bemutatókon ismerhetik meg az erdő összetett világát, és azt, hogy milyen erdei viselkedéssel lehet a legkevésbé zavarni, viszont a legjobban befogadni a Parkerdő számtalan természeti csodáját.

Visegrádi Fellegvár Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Pilisi Parkerdő legszebb területére! Találjuk meg együtt Magyarország legvonzóbb erdejét! A szavazók között nyereményeket sorsolunk ki.

További információ:

Nyereményjáték szabályzat

(AM Sajtóiroda)