Rákossy Balázs hozzátette: a projektmenedzsment területén összetettek a feladatok, ezen a területen is azokra a szakemberekre van szükség, akik szakmai tudásukra alapozva jó kereteket adnak a projektek megoldásához, hatékonyabbá teszik a szervezetek működését. Amikor a járvány és a világválság következményeivel kell szembenézni, a kormánynak és a gazdasági élet szereplőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a projektek minél hatékonyabb megvalósítására - mutatott rá.
Az eredményesség szerepe azért is kiemelt az államtitkár szerint, mivel történelmi léptékűek azok a gazdaságvédelmi és gazdaságépítési feladatok, amelyeket az elmúlt évben végre kellett hajtani. Ahogyan azok is, amelyek a gazdaság újraindítási akciótervben még megvalósításra várnak.
Magyarország elmúlt másfél évét a magyar emberek, vállalkozások és állami intézmények kiemelkedő teljesítménye jellemezte. A célok a járványhelyzetben mindenki számára világosak voltak: védekezni kellett, meg kellett erősíteni a családokat és meg kellett őrizni a munkahelyeket. A kormány ezért segítséget nyújtott és nyújt a gazdasági élet szereplőinek ahhoz is, hogy felkészülhessenek a megváltozott világgazdaság új követelményeire - mondta.
Mint fogalmazott, ezt mutatja, hogy Magyarország már 2020-ban az unió 3. legnagyobb kárenyhítő csomagját állította össze, mértéke meghaladta a 9900 milliárd forintot, a GDP 20 százalékát. Az ország a gazdaság újraindításában lépéselőnyt szerzett az unióban: a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell. A növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 7-7,5 százalékot, a munkahelyek száma a 2019-es csúcson sem volt annyi, mint most, amikor több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak.
Kiemelte: 2021-ben és 2022-ben a gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 13 ezer milliárd forinttal segíti a vállalkozásokat és a családokat. A gazdaságpolitika fókuszában a növekedés ösztönzése, a beruházások támogatása és a versenyképesség emelése áll. Több ezer milliárd forint támogatás került, illetve kerül a gazdaság szereplőihez ezekben az években. Közös érdeknek nevezte, hogy ezeket a hatalmas összegeket hatékonyan, minél gyorsabban a kijelölt céloknak megfelelően használják fel. Mindezt lehetetlen lenne elérni azok nélkül a szakemberek nélkül, akik az egyes projektek megvalósításáért felelnek.
A következő időszak akadályait azokra a szakmai közösségekre támaszkodva lehet leküzdeni, amelyek nyitottak az új ismeretekre, folyamatosan fejlődnek és így egyre magasabb teljesítményt nyújtanak. Rákossy Balázs szerint a magyar projektmenedzser szakma ezek közé tartozik.

Fotó: PM

Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke elmondta: a jelenleg zajló 4. ipari forradalom jelentős hatással van a mindennapokra. A projektorientált gazdasági tevékenység értéke becslések szerint világszerte 20 milliárd dollárra nő 2027-re, miközben mintegy 88 millió embert foglalkoztatnak. A mesterséges intelligencia (MI) és az automatizálás szerepe jelentősen nő, a fejlett erőforrásmenedzsment, adatelemzésre való összpontosítás, és a távoli munkavégzés is jellemző irányzat. A jelenlegi projektmenedzsment-feladatok 80 százaléka 2030-ra megszűnik, mivel az MI átveszi az irányítást - ismertette.

Fotó: PM

Az Év Projektmenedzsere díjat az idén Sárvári Mariann, az SPQR Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója kapta a Jupiter Projekt IT projektvezetőjeként végzett munkájáért. A szakember vezetésével valósult meg az ELMŰ-ÉMÁSZ áramhálózati vállalatok IT szempontból történő szétválasztása.
Különdíjat kapott Varga Zoltán, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. kiemelt állami beruházások, építési és építőipari terület szakmai koordinációja igazgatója, aki korábban a Nemzeti Hauszmann Program projektiroda vezetőjeként a Budavári Palota Déli összekötőszárnya és benne a Szent István terem újjáépítésében közreműködött.

Fotó: PM

A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla évente adományozza az Év projektmenedzsere díjat, amelynek célja a projektmenedzsment szakma népszerűsítése, a szakmai kompetencia és -kultúra fejlődés elősegítése a kiemelkedően sikeres projektmenedzserek elismerésével.

(MTI)