Bencsik Dávid az Agrárminisztérium földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos tevékenységével, az elért eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a hagyományos és regionális termékeink, valamint azok, amelyek egy adott földrajzi területhez kötődnek, kulturális örökségünk részét képezik. Földrajzi árujelzőként való elismerésük egyedülálló eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel a kiélezett piaci versenyben hitelesen megkülönböztethetik termékeiket a piacon és a fogyasztók között.

A szaktárca a földrajzi árujelzőket fontos és hasznos eszköznek tekinti a minőségi mezőgazdasági termékek versenyképességének növelésében. Ezért indította útjára 2015-ben a Földrajzi jelzések Programját. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2015-2021-es ciklusban 56-ról 78-ra nőtt az Európai Unió által bejegyzett magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel Magyarország előkelő helyet foglal el az EU tagállamai között. A program sikeréhez hozzájárul a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyprogram is, amely a magyarországi hagyományos és helyi/regionális mezőgazdasági termékeket gyűjti össze – mondta el Bencsik Dávid.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a földrajzi területhez kötődő egyedi, minőségi jellemzőkkel rendelkező mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és italok olyan értékek hordozói, amelyeket nemcsak megóvni és a jövő generációi számára megőrizni kell, de előállításuk fenntarthatóságát is kötelességünk biztosítani.

(AM Sajtóiroda)