A tagállami szakminiszterek első informális találkozójukat tartották a magyar soros elnökségi félévben 2024. július 16-17-én, Budapesten. A rendezvény nyitónapján a szakpolitikai prioritásokat hűen tükrözve egy geotermikus kút fúrását látogathatták meg a delegációk Tökölön. A sikeres energiaátmenet alapvető feltétele, hogy a lendületesen terjedő időjárásfüggő megújulók mellett a jelenleg még alacsony kihasználtságú geotermikus energia kiaknázásában is érdemi előrelépés történjen uniós és nemzeti szinten egyaránt.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a látogatást megnyitó előadásában kifejtette: „Az alternatív energiaforrások hatékonyabb hasznosítása nélkülözhetetlen az európai és tagállami energiaszuverenitás megteremtéséhez, a fogyasztók biztonságos és megfizethető árú ellátásához, ahogy a klímavállalások teljesítéséhez is. Az uniós stratégiai dokumentumok szerint a napenergia és a földhő arányát az energiamixben legalább háromszorosára kellene növelni a közös energetikai és klímacéljaink elérése érdekében. Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található a geotermikus energia közvetlen hasznosításában, amelyhez az egész Kárpát-medence adottságai rendkívül kedvezőek. A hazai tervek szerinti új hasznosításoktól 1-1,2 milliárd köbméter földgázt kiváltását várjuk 2035-ig, érdemben csökkentve ezzel az importkitettségünket.”

Vonas Florian, a látogatáshoz helyszínt biztosító Bayer Construct Geotermikus Üzletágának vezetője elmondta: „A geotermiára stratégiai ágazatként tekintünk, jelenleg hét futó projektünk van, áramtermelési és hőfelhasználási célúak vegyesen. Idén beszereztünk egy 400 tonna horogterhelésű modern fúróberendezést és a mélyfúráshoz szükséges szervízszolgáltatások ellátására alkalmas eszközparkot is. A Geotermikus Üzletágunk a jövőben jelentős mértékben hozzá tud járulni a nemzeti energiastratégiai célok teljesüléséhez, a megújuló energia előállítás növeléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.”

A tanulmányúton túl a tagállami tárcavezetők plenáris ülésükön is kiemelten, első napirendi pontként vitatták meg a geotermikus energia további térnyerésének lehetséges ösztönzési módjait, támogatási eszközeit.

(Energiaügyi Minisztérium)