Magyarország számos, egymásra épülő beavatkozással kívánja elősegíteni a szénmegkötést, hangsúlyozta Tarpataki Tamás helyettes államtitkár a mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján Strasbourgban.

A szénmegkötési célkitűzések elérésében fontos a megfelelő talajmenedzsment és a talajadottságokat figyelembe vevő, művelési áganként eltérő talajvédelmi intézkedések alkalmazása. A helyettes államtitkár elmondta, hogy Magyarország a termőföldek védelme érdekében Talajvédelmi Cselekvési Tervet dolgozott ki, amelynek elsődleges célja, hogy a termőföld környezeti-, klimatikus- és talajviszonyaira alapozott, tudatos talajvédő földhasználat valósuljon meg. Tarpataki Tamás kiemelte, hogy a fenntartható karbongazdálkodás egyik fontos feltétele a fenntartható és többfunkciós erdőgazdálkodás.

Alapvető fontosságú, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt a környezetre és klímára pozitívan ható karbongazdálkodási gyakorlatok, valamint a gazdák jövedelmezősége között. A szénmegkötési célkitűzések teljesítése nem veszélyeztetheti sem az élelmiszerellátást, sem pedig a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését, zárta hozzászólását Tarpataki Tamás.

(AM Sajtóiroda)