2023 az inflációcsökkentés, 2024 a növekedés helyreállításának éve. Októberben az inflációt a kormány egy számjegyűre szorította vissza, szeptembertől újra emelkednek a reálbérek, így a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Ez megfojtja a fogyasztást és a beruházásokat is, ezzel súlyos károkat okozva a gazdaságban.

Az adatok tekintetében ugyanakkor pozitívként emelhető ki, hogy az autóipart és a high tech akkumulátoripart is magában foglaló feldolgozóiparban az első és második negyedévet követően ismét emelkedett a beruházások volumene, a harmadik negyedévben 6,8 százalékkal. Emellett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladék- gazdálkodás, szennyeződés- mentesítés területén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is.

A nominális adatokat tekintve megállapíthatjuk, hogy 2023 első három negyedévében 10.215 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a gazdaságban, amely az előző évhez viszonyítva 352 milliárd forintos növekménynek felel meg.

Magyarország, a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom, ezt mutatja az is, hogy a külföldi befektetések beáramlása folyamatos és töretlen. A kormány célja, hogy a keleti és nyugati tőke, valamint technológia találkozási pontjaként tovább erősítse a beruházás és export alapú gazdaságot.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)