A külföldi tanulmányutat a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkba és a kapcsolódó jutalmakat Schlitt Bence nyerte el, akit Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit. A területi döntők során dőlt el, kik vehettek részt a Hortobágyi Nemzeti Park területein 2023. szeptember 20-22. között tartott országos döntőben.

Fotó: Fekete István

A döntőben tíz hazai nemzeti park igazgatóság legelhivatottabb kócsagőrei mérték össze tudásukat. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tennie a résztvevőknek. A nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlata tapasztalatairól, majd mindannyian – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetőri vizsgát tettek. A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt ahol nagytestű fűevőkről, pásztorhagyományokról esett szó, vagy megelevenedtek az őszi madárvonulás nagy tömegeket képviselő fajai, volt ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett és fokozottan védett lepkefajok előfordulására utaló nyomok keresését kellett elvégezni, rágásnyomokat megfigyelni. A hatósági feladatokat védett területen kutatási célú madárgyűrűzés megzavarását végző személy, vagy szabályosan kerékpározók, esetleg illegális sátrazók helyszíni ellenőrzése jelentette.

Fotó: Fekete István

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül szoros versenyben Schlitt Bence lett, akit Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban.

(AM Sajtóiroda)