A CSOK Plusz egy rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező, vagy meglévő gyermek/gyermekek mellett újabb gyermek/gyermekek vállalását tervező családok tudnak igénybe venni. A CSOK Plusz 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal.

A konstrukciót az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. Az új lehetőséggel a családbővítést tervező, újabb gyermeket vagy gyermekeket vállaló azon családokat szeretnénk támogatni, ahol a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a CSOK Plusz.

A vágyott gyermekek megérkezését további kedvezményekkel jutalmazzuk, így az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökken a hiteltartozás. Szintén segítség az igénybevevőknek, hogy a hitelfelvétel utáni első évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészlet kamatrészét kell megfizetni, a tőkerészt nem.

A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni, utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a CSOK Plusz mellé akár a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

A CSOK Plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnénk elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható. A konstrukcióba belépők az eddigi CSOK-hoz hasonlóan továbbra is illetékkedvezményre lehetnek jogosultak 80 millió forint összegig. A Magyar Nemzeti Bank közelmúltbeli kezdeményezését üdvözölve, törekszünk arra, hogy az első közös otthonukat megszerző házaspárok alacsonyabb, 20 százalék helyett 10 százalékos önerő követelmény mellett juthassanak hozzá a CSOK Plusz kölcsönhöz.

(MTI)