A Gigabit Magyarország programmal a cél a gigabites társadalom megteremtése, melynek fő jellemzője, hogy 2025-re valamennyi közintézmény, 2030-ra pedig a háztartások 95 százaléka gigabites internetes kapcsolattal rendelkezzen - mondta Solymár Károly Balázs csütörtökön Győrben a Huawei airPON technológiájának bemutatóján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett rendezvényen hozzátette, egyre költségesebb távközlési hálózatokat építeni, és a most bemutatott technológia segíthet abban, hogy a gyors internet kevesebb költséggel és rövidebb idő alatt jusson el a lakossághoz.

Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója a távközlési világnapja keretében tartott bemutatón elmondta: az AirPON segíti a szolgáltatókat, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe.

Az AirPON előnye, hogy a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan mikrohullámon - vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, így kevesebb alkatrész és anyag szükséges a telepítéshez, 70 százalékkal csökkenhet a hálózat kiépítésének ideje.

Az új eljárást Törökország és Spanyolország után az európai régióban harmadikként Magyarországon vezeti be a vállalat, majd jövőre várhatóan széles körben alkalmazott technológia lesz világszerte - ismertette a vezérigazgató.

 

(MTI)