Ilyen információk felhasználása tette többek között lehetővé a COVID-vakcinák rekordgyorsasággal történt kifejlesztését is.

A mechanizmus és a hozzá kapcsolódó pénzügyi alap elsődleges célja a biodiverzitás védelmének és fenntarthatóságának finanszírozásához új források mozgósítása, különösen a világ fejlődő régiói számára. A rendszer segítségével generált pénzügyi források a tervek szerint egy nemzetközi alapba kerülnének, és az összegyűjtött pénz a biológiai sokféleség megőrzését célzó tevékenységek, projektek finanszírozását biztosítaná.

A biológiai sokféleségről szóló egyezmény tagországainak részvételével megalakult nemzetközi szakértői munkacsoport 2024. augusztus 12. és 16. között ülésezik a kanadai Montrealban. A tárgyalás célja, hogy kidolgozza a többoldalú mechanizmus és a globális pénzügyi alap működtetésének lehetőségeit. Az ülés eredményeképpen megfogalmazásra kerülő javaslatcsomagról a végleges döntést az idén októberben megrendezésre kerülő ENSZ Biodiverzitás csúcstalálkozója (COP16) hozza meg. 

Amennyiben a csúcstalálkozón a világ országai elfogadják a felterjesztett javaslatcsomagot, a többoldalú mechanizmus és globális pénzügyi alap várhatóan jelentős forrásokat fog mozgósítani a biológiai sokféleség megőrzésére világszerte, támogatva ezzel a biodiverzitás megőrzésére vonatkozó, 2030-ig szóló globális stratégia végrehajtását.

(AM Sajtóiroda)