A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a 2022-es központi költségvetés tervezetét. Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, ez Magyarország újraindításának költségvetése.

A tervezetben dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolunk, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett.

A javaslat hat célnak felel meg, ezek: a gazdaság újraindítása, a családok támogatása, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alatti fiatalok adómentessége, a munkáltatói adóterhek további csökkentése és a munkahelyteremtéshez, illetve a beruházások támogatásához szükséges források biztosítása.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A tervezetben a gazdaság újraindítására 7308 milliárd forint áll rendelkezésre. Az újraindítási akcióterv a modern magyar történelem legnagyobb gazdasági programja.

A legfőbb területek 2022-ben a korábbi évekhez hasonlóan több forrással gazdálkodhatnak; családi támogatásokra - például fiatalok szja-mentességére, otthonteremtésre - 2778 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés-tervezetben, ami az ideinél 483 milliárd forinttal magasabb.

Jövőre is áfa- és illetékmentességgel segítijük az új otthonba költöző családokat, ami 170 milliárd forint megtakarítást jelenthet az érintetteknek.

Nyugdíjkifizetésre 255 milliárd forinttal többet költünk 2022-ben az ideihez képest; rendelkezésre áll az összeg - 160 milliárd forint - a 13. havi nyugdíj visszaépítésére is. A nyugdíjak az infláció várható ütemét fogják követni (a költségvetésben 3 százalékos infláció szerepel). Magasabb növekedés esetén nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek, amire 68,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Egészségügyre 2884 milliárd forintot, az ideinél 769 milliárddal többet fordítunk jövőre, amelyből folytatódhatnak az intézménymegújító és egészségjavító programok. A járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók béremelésére 460 milliárd forint jut, amivel a többletmunkájukat kívánjuk elismerni.

Különböző adó- és járulékcsökkentésekkel a családoknál és a vállalkozásoknál jövőre - a 25 év alattiak kedvezményét is figyelembe véve - 423 milliárd forinttal több pénz marad. A munkaadók, munkavállalók és a kormány 2016-os megállapodásának eredményeképpen folytatódik jövőre a szociális hozzájárulási adó csökkentése újabb 2 százalékponttal.

A gazdaság újraindításával a kormány célja az, hogy 2030-ra Magyarország azon sikeres országok közé tartozzon, ahol jó élni, lakni és dolgozni.

A törvényjavaslat menetrendje várhatóan a korábbi évekhez hasonló lesz, 30 órás időkeretben először az általános vitát tartják meg. A bizottsági tárgyalásokat, a költségvetési bizottság összefoglaló javaslatát és a részletes vitát követően várhatóan legkésőbb július 14-én elfogadhatóvá válik a törvény.

(MTI/kormany.hu)