Kásler Miklós elmondta: a magyarországi egészségügyi struktúra fejlesztése során a Dél-Pesti Centrumkórház a központi régió egyik centrumkórházaként fog működni, az intézmény feladatkörei "szinte unikális helyzetbe emelték a kórházat", amelynek fejlesztése indokolt és szükségszerű.

A miniszter ismertetése szerint az elmúlt években az intézményben családbaráttá fejlesztették a szülészetet, modern, fejlett diagnosztikai egységet hoztak létre, fejlesztették az orvosigép- és műszerparkot, energetikai beruházásokat hajtottak végre, megújítottak kilenc liftet, és megkezdődött az onkológiai-hematológiai betegségek adatbázisának kialakítása is.

Fotó: EMMI

Sára Botond, a Fidesz-KDNP választókerületi országgyűlési képviselőjelöltje közölte: Ferencvárosba és Józsefvárosba talán soha annyi egészségügyi fejlesztési forrás nem érkezett, mint az elmúlt fideszes kormányzati ciklusokban.

Elmondta, 24 milliárd forint kormányzati forráshoz jutott a két kerület, amelyből felújították a józsefvárosi szakrendelőt, a háziorvosi rendelőket, és most Ferencváros kapott ötmilliárd forintot a szakrendelők bővítésére, annak ellenére, hogy baloldali a városvezetése.

Emellett az Egészséges Budapest Programban (EBP) mindkét kerületben jelentős eszközbeszerzések történtek. A politikus szerint Karácsony Gergely főpolgármester ezt saját sikerének tudja be, de "semmi köze hozzá", a kormány biztosítja ezt a forrást az ott élők biztonsága érdekében.

Fotó: EMMI

Sára Botond megjegyezte: a baloldal szeret arra hivatkozni, hogy mennyire fontosnak tartja az emberek egészségbiztonságát, "de a szomorú tények az ellenkezőjét mutatják".

A Gyurcsány-Bajnai-korszakban 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, elvettek egyhavi bért az egészségügyben dolgozó közalkalmazottaktól, 16 ezer kórházi ágyat számoltak fel, 6 ezer egészségügyi dolgozót küldtek el, eladósították a kórházakat, bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, fizetőssé tették volna az egészségügyet, de ezt egy népszavazás megakadályozta - mondta.

A politikus szerint semmi nem változott, a baloldal miniszterelnök-jelöltje vidéken felszámolná a szülészeteket, újra fizetőssé tenné az egészségügyet, amit üzletnek tekint.

Minden eszközzel növelni kell a magyar emberek ellátásbiztonságát, ezen a területen is "előre kell menni, nem hátra" - közölte.

Sára Botond felhívta a figyelmet arra is, a magyar egészségügynek fel kell készülnie az Ukrajnából érkező menekültek ellátására.

Fotó: EMMI

Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója közölte: a kórház magas technológiai és szakmai színvonalú intézmény, nyolcezer alkalmazottal és ötezer ággyal, így minden fejlesztés "jól jön".

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez volt az első kórház, amely a koronavírusos betegek ellátásában részt vett, körülbelül 6700 koronavírusos fekvőbeteget és 50 ezer járóbeteget láttak el, emellett oltópontként is az első volt az országban, és 184 ezer oltást adtak be.

A sajtótájékoztatóhoz készített hátéranyag szerint a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet az elmúlt négy évben a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program keretében mintegy 900 millió forintot kapott, a program célja a daganatok kialakulásáért felelős gének vizsgálata, kezelések kifejlesztése, de része egy onkológiai adatbázis létrehozása is.

(MTI)