A pénzügyminiszter kiemelte: a váci logisztikai okosraktár fontos eleme a kormány keleti nyitás politikájának, amellyel Magyarország hídfőállás lehet Kelet és Nyugat gazdaságai között.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető hangsúlyozta: a Keleti Nyitás programját a kormány 2010-ben azért indította el, hogy az ázsiai piacokkal szorosabb együttműködést alakítson ki és Magyarország hídfőállás legyen a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatokban. A programnak az első pillanattól Kína a legfajsúlyosabb szereplője, az ázsiai ország 2013-ban hirdette meg az Egy Övezet Egy Út programot, amelyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott. A program egyik kiemelt projektje a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, amely a leggyorsabb áruszállítási alternatívát jelentheti Nyugat-Európa és az ázsiai tengeri szállítmányokat fogadó Pireusz kikötője között – tájékoztatott a miniszter. Varga Mihály arról is szólt, hogy a légi selyemút kiépítése jól halad, jelenleg heti 5 repülőjárat gondoskodik az áruszállításról, de a hosszabb távú tervek szerint a Liszt Ferenc-repülőtér a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A miniszter arra is kitért, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájának a lényege továbbra is a munkaalapú gazdaság fenntartása, és részben a külföldi, többek között kínai beruházásoknak is köszönhető, hogy mára lényegében megvalósult az egykor ígért 1 millió új munkahely Magyarországon. Mint mondta: a múlt évtizedben minden téren figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság, ma azonban az orosz-ukrán háború és a szankciók okozta energiaválság következtében a legfontosabb feladatunk az elért eredmények megvédése. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető emlékeztetett: a 2024-es költségvetés úgy garantálja az ország, a családok és a gazdaság biztonságát, hogy közben a makrogazdasági mutatók is javulhatnak. Mint fogalmazott: 6%-os infláció és 4%-os GDP-növekedés mellett 66,7%-ra mérséklődő államadóssággal és 2,9%-ra csökkenő államháztartási hiánnyal számolunk. Varga Mihály a CECZ cégcsoport épülő váci beruházásáról szólva elmondta: a raktár 210 embernek biztosít majd munkát, elsődlegesen a közép-kelet-európai régió és Kína közötti kereskedelmet segítheti logisztikai szolgáltatásaival. Az automatizált működést 700 robot támogatja több mint 30 ezer négyzetméter raktárterületen.

(Pénzügyminisztérium)