A program az általános iskola utolsó évfolyamától egészen a diplomaszerzésig biztosít támogatást a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók és hallgatók számára. A kormány 2,5 milliárd forintos támogatása által több mint tízezer gyermek és fiatal részesülhet ösztöndíjban, amely teljesítményalapú, az összeg az előző év végi tanulmányi eredménytől függ. Az Útravaló ösztöndíjakra 2022. szeptember 25-ig lehet pályázni.

A pályázat növeli a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulási esélyeit. Az ösztöndíjprogramnak négy alprogramja van: az Út a középiskolába, Út a szakmához, Út az érettségihez, Út a diplomához.

Szintén szeptember 25-ig lehet pályázni a Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjakra, amelyre roma nemzetiségi középiskolába járó, 4-es tanulmányi átlagot elérő tanulók jelentkezhetnek.

A pályázatok benyújtásához szükséges dokumentumok és további részletek a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján találhatóak meg.

A pályázati kiírások itt, itt, itt, itt és itt érhetők el.

(Belügyminisztérium)