A 2019-ben indult Magyar Falu Program célja, hogy a korábbi baloldali kormányok alatt elhanyagolt, vonzerejüket teljesen elvesztett kistelepüléseken megállítsuk a negatív demográfiai és társadalmi folyamatokat. Ezért a program fő pontjai a falusi életminőség javítása, valamint a kistelepüléseken az otthonteremtés és az otthonfelújítás kiemelt támogatása.

A Magyar Falu Program részeként a falusi csok 2019. július elseje óta igényelhető, a támogatott települések köre pedig azóta is bővült,  jelenleg 2678 kistelepülésen érhető el a támogatás. Az ingatlanvásárlásra és bővítésre, felújításra is igényelhető falusi csok az indulás óta népszerű. A 22 ezer igénylő család közül a legtöbb három vagy több gyermeket vállalt, szintén ők kérték legnagyobb arányban a kombinált, vásárlást és felújítást is tartalmazó támogatási formát is. Az összes igénylő 53 százaléka a kombinált támogatást veszi igénybe. Az átlagosan kifizetett támogatási összeg ebben a formában 7,7 millió forint.

A korábban csökkenő népességszámú településeken elindult a fejlődés, az üres házak és telkek iránt kiemelkedő az érdeklődés, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján közel 1000 település gyarapodó lakosságszámot tud felmutatni.

A falusi csok igénylésének lehetősége 2022. június 30-ig biztosan rendelkezésre áll, a program költségvetése felülről nyitott, így a keret kimerülése nem lehet akadály, aki a következő egy évben sikeres kérelmet nyújt be, megkapja a támogatást.

 

Gyopáros Alpár

Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos

(Miniszterelnökség)