A kormányfő kiemelte: a gazdasági növekedéshez alacsonyabb kamatozású hitelek kellenek, akkor újra "meglódul a gazdaság motorja". Ebből már látunk "szép előéneket" a harmadik és a negyedik negyedévben, de az igazi belendülés az '24-ben várható - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: az augusztus lesz az a hónap, ahol változás állhat be a reálbérek értékében, a béremelés ugyanis elérheti vagy meghaladhatja a várhatóan 16 százalék körüli inflációt.

- Azért dolgozunk kíméletlenül, lefelé rángatva az inflációt, és felfelé a béreket, hogy augusztus után a bérek utolérjék az áremelkedés ütemét - fogalmazott. "Kemény őszünk lesz" - jegyezte meg, hozzátéve: decemberre remélhetően a két érték közel lesz egymáshoz.

Fotó: Miniiszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő kijelentette: az elmúlt időszak áremelkedésének egy része magyarázható volt az energiaárak jelentős növekedésével vagy a brüsszeli szankciókkal. Hozzátette ugyanakkor: az elmúlt hónapokban az áremelkedéseknek volt egy olyan része, amelyet nem látott indokoltnak, különösen a nemzetközi áruházláncoknál, multiknál. Sokkal magasabban tartották az árszintet, mint amit a tisztességes profit szempontja elfogadhatóvá tett volna - fogalmazott, hozzátéve: ezért nevezi őket árspekulánsoknak. Ez ellen védekezni kell - emelte ki. "Itt fogakat, erőt, karmokat kellett a kormánynak mutatni" - mondta, hozzátéve: dühítő esetekkel álltak szemben. A versenyhivatal jelenléte emiatt a jövőben is folyamatos lesz a kereskedelemben, megmaradnak azok a lehetőségei, amelyekkel sikerült az inflációt megfékeznie.

Ha nincs energia, megáll az ország, a gazdaság, és megállnak a családok – mondta. Az ellátás biztonsága minden más szempontot megelőz. Az ukránok "bemondták az unalmast", onnan gáz sokkal kisebb mennyiségben érkezik, és most azt mondják, 2024-ben egyáltalán nem fog. Megjegyezte: eddig érkezett gáz az Északi Áramlat vezetéken keresztül is, de azt felrobbantották, megakadályozva, hogy Oroszországból nagy mennyiségben érkezzen energia Európába. Miután továbbra is importból szerezzük be a gázt, más útvonalat kellett találni, ami délről jön - jelezte. Ez magyarázza azt a diplomáciai nagyüzemet az atlétikai világbajnokság apropóját kihasználva, amit az elmúlt napokban működtettek. Kiemelte: Közép-Ázsia most kezd felértékelődni, a következő évtizedben ez a térség meghatározó szerepet játszik. Miután már több mint egy évtizede építik a baráti, a közös származásra, közös múltra épülő, tehát kulturálisan jól megalapozott kapcsolatokat, ezek most kamatoznak - vélekedett.

(kormany.hu/MTI)