A recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében ezért a Kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait.
A Program keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022. utolsó 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekmény 50%-a erejéig. Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15%-os vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

 A Kormány észlelve, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, korábban a Program könnyítéséről döntött, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2%-t érik el (a korábbi 3%-os feltétel helyett). Ez a lehetőség a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelte azon kkv-k számát, amelyek számára a Program támogatásai elérhetők.
Folyamatosan egyeztetve a piaci szereplőkkel és érzékelve, hogy a szankciók nem csak a termelő vállalatok esetében hozzák szorult helyzetbe a kkv-kat, a Kormány újabb döntéseket hozott:
(1) A Kormány újabb 3 hónappal hosszabbítja meg a támogatási időszakot, így már 2023. első 3 hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség növekményre vonatkozó támogatást.
(2) A Kormány emellett arról is döntött, hogy kiterjeszti a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra. Ezzel további 20 ezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 2023. első 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekményük 50 százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat.
Összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A Kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon.

(Gazdaságfejlesztési miniszter)