Tavaly egy évvel meghosszabbodott a 2015-ben megjelent AKG támogatás kötelezettségvállalási időszaka, így valamennyi eddig működő AKG felhívás 2021. december 31-ével lezárul. Az Agrárminisztérium oly módon tervezi a program folytatását a jelenlegi Vidékfejlesztési Program keretei között, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni a támogatási programban és növekedjen a bevont területek aránya, azaz minél nagyobb területen valósuljon meg a természetkímélő gazdálkodás – mondta az államtitkár.

A tervek szerint a 2021 őszén megemelt egységköltségekkel, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új AKG felhívást 2025-től egy új – de már a Stratégiai Terv szabályrendszere szerinti felhívás követné.

A megjelentetésre tervezett kiírásban az előírások korábbi rendszere és alapvető struktúrája várhatóan megmarad, ugyanakkor – a Stratégiai Terv várható intézkedéseivel történő összehangolás és az uniós elvárásoknak való megfelelés érdekében – számítani lehet egyes előírások módosítására. Kiemelendő, hogy a forgatás nélküli művelési módok alkalmazása, illetve a talajkondicionálók, növénykondicionálók és mikrobiológiai készítmények használatának ösztönzése a továbbiakban a tervek szerint a közvetlen támogatások keretében, a 2023-tól újonnan induló Agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) előírásai között jelenik meg, így ezen előírások várhatóan kikerülnek az AKG előírásrendszeréből. A vetésszerkezeti előírások teljesítésével kapcsolatosan a minisztérium olyan megoldás kialakításán dolgozik, amely biztosítja, hogy az előírások teljesítése a kisebb területen gazdálkodók számára se jelenthessen indokolatlan nehézséget.

A pályázati felhívást a tervek szerint majd lehetővé teszi az AKG-hoz kapcsolódó támogatási kérelem benyújtását akkor is, ha a gazdálkodó – például a kötelezettségvállalási időszak alatt lejáró földhasználat miatt - a támogatási kérelem benyújtásakor még nem rendelkezik folyamatos, három éves jogszerű földhasználattal. A konstrukció keretében azon gazdálkodók, akik belépnek a programba, de a három éves kötelezettségvállalási időszak alatt lejár a földhasználatuk és azt nem tudják meghosszabbítani, a felhívásban foglalt részletszabályok mentén szankció nélkül az adott területet kivonhatnák a támogatási programból.

Az ismertetett tervekkel kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében és a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó módosítási folyamatában még változhatnak, de fontos a gazdálkodók tájékoztatása a felkészülés érdekében – hangsúlyozta Feldman Zsolt. A tervezési munka jelenleg is zajlik, a végleges részletszabályok közzététele és a pályázati felhívás megjelenése 2021 őszén várható. Minden további fontos információról tájékoztatást kapnak a mezőgazdasági termelők, érdemes követni a kapcsolódó híreket – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

(AM Sajtóiroda)