Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság a háború és szankciók sújtotta helyzetben is vitalitást, erőt mutat, sokan akarnak beruházni, fejlődni. A vállalkozások hiteléhsége nagy, a magas kamatok ugyanakkor jelentősen visszafogják a növekedést.

A Hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett. Az alprogramok felfüggesztéséig forgóeszközhitelt 912 vállalkozás igényelt átlagosan 655 millió forint összegben, míg beruházási hitelt 163 vállalkozás igényelt átlagosan 1,24 milliárd forint összegben.

Annak érdekében, hogy idén kivédjük a recessziót és 1,5 százalékos növekedést érjünk el – így megvédjük a teljes foglalkoztatottságot és a családokat – a Kormány a Hitelprogram keretének 1000 milliárd forintra növeléséről döntött, azaz a Kormány további 300 milliárd forintnyi igen kedvező forrást juttat a gazdaságba. Így több beruházás, több munkahely jöhet létre, tovább javulhat az ország versenyképessége.

Nagy Márton arra kérte az Eximbankot, hogy a lehető leghamarabb nyissa újra a Hitelprogramot, a finanszírozási forrás mielőbb elérhető legyen a vállalkozások számára.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)