A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés című kiemelt európai uniós projekt sajtótájékoztatóján az államtitkár kiemelte: az új nemzeti alaptantervhez (NAT) illeszkedő eszközök és tartalmak fejlesztéséhez 6,5 milliárd forintot biztosított az Európai Unió, három milliárdot a magyar állam. Maruzsa Zoltán a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy ma már teljes az állami tankönyvek portfóliója az 1-12. évfolyamon a köznevelés és a szakképzés területén egyaránt. Kitért arra is, hogy az állam "nagy fába vágta a fejszéjét" 2013-ban, amikor a tankönyvkiadás, -fejlesztés, -nyomtatás jelentős strukturális átalakításába kezdett.

Először tankönyvkiadókat és más piaci szereplőket vásárolt fel az állam, majd az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megkapta a feladatot az új tankönyvek készítésére, a Könyvtárellátó pedig a kiszállítás megszervezésére, továbbá az Alföldi Nyomda felvásárlásával a nyomdai kapacitások is biztosítottá váltak.

A köznevelési államtitkár kiemelte, hogy az intézkedéseknek köszönhetően ma már minden érintett tanuló ingyenesen jut hozzá a tankönyvekhez. Hozzátette, hogy nem csak állami tankönyvek vannak a piacon, hiszen a nyelvoktatás terén magánkiadók is szállíthatnak tankönyveket, a hittankönyvek esetében pedig az egyházaknak jut fontos szerep. Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy a napokban jelenik meg a friss tankönyvjegyzék, ezzel a 4., 8. és 12. osztályos új tankönyvek is megjelennek, ezzel befejeződnek a 2020-as NAT módosítás utáni fejlesztések és megtörténik azok felmenő rendszerben történő bevezetése is.

(MTI/BM)