A közétkeztetés a mindennapi ellátás egyik legnagyobb rendszere

Magyarországon naponta 1,5-2 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, a feladatot mintegy tízezer főző- és tálalókonyha látja el.
Magyarországon naponta 1,5-2 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, a feladatot mintegy tízezer főző- és tálalókonyha látja el. A közétkeztetés ugyanakkor nem csupán az iskolai menzákról szól: a szociális intézményekben, kórházakban, büntetés-végrehajtási intézményekben és számos más ellátóhelyen is kulcsfontosságú szolgáltatás – jelentette ki Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a közétkeztetési rendelet jubileumi ünnepségén, Budapesten.
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a közétkeztetés élelmiszerpazarlási szempontból is meghatározó terület. Ugyanakkor számít az is, milyen ételt kapnak a gyerekek és felnőttek, milyen alapanyagból készül a menü, és hogyan lehet olyan kínálatot kialakítani, amely egyszerre egészséges, fenntartható és a különböző korosztályok igényeihez igazodik.
Felkai Beáta Olga emlékeztetett, hogy a közétkeztetést az Agrárminisztérium oldaláról az alapanyag-beszerzés szabályozás támogatja, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldaláról pedig a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program segíti az intézmények munkáját. A szabályozás előírja, hogy 2023-tól a közétkeztetést legalább 80%-ban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Hozzátette, hogy a rendszer csak akkor működhet hatékonyan, ha az intézményektől a szolgáltatókon át a minisztériumokig minden szereplő összehangoltan dolgozik.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Nébih minősítési rendszere egységes és átlátható keretet biztosít a közétkeztetést nyújtó létesítmények számára. A helyszíni szemléket előre nem egyeztetett időpontban képzett auditorok végzik, biztosítva a minősítések objektivitását és szakmai hitelességét. A tíz év alatt 12 391 főzőkonyhai és 9 766 tálalókonyhai minősítés valósult meg.
Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy a programnak köszönhetően egyre több konyha ér el jó vagy jeles eredményt, miközben csökken az elégtelen és elégséges minősítések aránya. A minősítő szemlék naprakész képet adnak a közétkeztetést érintő kihívásokról. A nyilvános adatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok bizalommal vegyék igénybe a közétkeztetést, és minél többen fogyasszanak hazai alapanyagokból készült, friss, változatos és költséghatékony ételeket.
Az eseményen díjazták mindazokat a konyhai dolgozókat, szakácsokat, élelmezésvezetőket és dietetikusokat, akik elhivatottsággal, szakértelemmel és odafigyeléssel gondoskodnak nap mint nap a gyermekekről, az idősekről, a betegekről és minden étkezőről.
