Prof. Dr. Kásler Miklós, a kampány fővédnöke elmondta: orvosi pályafutása jelentős részét fej-nyak sebészként töltötte, így jól ismerei a diagnózis, valamint a terápia nehézségeit.

Magyarországon elsőként kutattuk munkatársaimmal a humán papillomavírus szerepét a fej-nyak rákokban - tette hozzá a miniszter, majd rámutatott: a világban közel 1 millió új esetet igazolnak évente, halálozása pedig 4-500.000 fő/év.

Prof. Dr. Kásler Miklós szerint az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott az egészségügy fejlesztése. Kiemelte a rákmegelőzést és diagnosztikát érintő fejlesztéseket, mint például a sugárterápiás eszközbeszerzéseket, az immun-onkológiai kezelések bevezetését vagy a képalkotó vizsgálatokra való várakozási idő 14 napban való maximalizálását. Hozzátette: 2020 szeptemberétől a HPV elleni védőoltást kiterjesztették a fiúk részére is, amellyel többek között a szájgarati daganatok előfordulása csökkenthető.

Fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a szájüregi, garat és gégerákokra, arra, hogy a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás elhagyásával, valamint a HPV védőoltással ezen betegségek nagy része megelőzhető – mondta a tárcavezető.

(EMMI)