A pályázaton a diákok egyénileg 150 ezer forintot, a pedagógusok 500 ezer forintot, az intézmények 2 millió forintot nyerhetnek. A díjra a javaslattevők - az iskola igazgatója, az iskola fenntartója vagy a szülői munkaközösség - május 31-ig nevezhetik meg jelöltjeiket - ismertette.
A részletekről bővebb tájékoztatást a PM holnapján és az okosanapenzzel.hu oldalon lehet szerezni.
Balogh László emlékeztetett arra, hogy a kormány stratégiája a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért 5 évvel ezelőtt lépett életbe. Azóta a pénzügyi ismeretek átadása számos tantárgy keretében a Nemzeti alaptanterv részévé vált, továbbá a kerettantervek is részletes előírásokat tartalmaznak a témakörben; illetve a szűken vett iskolai oktatáson kívül a szakkörökön keresztül is eljutnak az ismeretek a diákokhoz.
A pénzügyi ismereteket a diákok és a pedagógusok nagy része jól fogadta - mondta a helyettes államtitkár a műsorvezető kérdésére. Úgy vélte, a pénzügyekkel foglalkozó tantárgyakon keresztül "olyan űrt sikerült betölteni", amely otthonról nem volt pótolható. Kimagasló eredménynek tartja, hogy a pénzügyi ismeretek a szülőkhöz is eljutnak és az otthoni közegben is hatnak, így optimálisabb pénzbeosztásra sarkallva a családokat.
A diákok az órákon azt sajátítják el, hogy a megszerzett jövedelmet - legyen az a nagymamától kapott zsebpénz vagy fizetés - hogy lehet a lehető legokosabban felhasználni, hogyan lehet takarékoskodni, diákmunkával plusz bevételhez jutni, esetleg családi költségvetést készíteni - emelte ki a tananyagot ismertetve. Tanulnak továbbá a kamatról, a kamatos kamatról, a bankkártya használatról és a  készpénzmentességről is - tette hozzá Balogh László.

(MTI)