A hatásosság, eredményesség, hatékonyság jegyében a kormány megbízására Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter irányításával az Emberi Erőforrások Minisztériuma kidolgozta és megalkotta azt a  rendeletet, ami újabb segítséget nyújt többek között a tumoros betegek ellátásának kiemelt finanszírozásában is. Az egészségügyi szakellátás fontos alappillére, hogy tényleges felméréseken alapuló finanszírozási rendszer valósuljon meg. Az EMMI kidolgozta és megalkotta azt a  rendeletet, amely pozitív hatást gyakorol az ellátási struktúrára, csökkenti az adósságállományt, növeli mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók megelégedettségét.

A kórházi finanszírozásban a kódkarbantartáshoz kapcsolódó kormányrendelet módosításával lehetővé válik egyrészt a kiterjedten gyógyszer-rezisztens betegségek napidíjjal történő finanszírozása. Ennek azért van jelentősége, mert ezeknek a  betegségeknek a terápiája akár kétszáz napig is elhúzódhat. Másrészt a Kormányrendelet kibővíti az otthoni mesterséges, úgynevezett parentális tápláláshoz kapcsolódó juttatások körét is. Függetlenül attól, hogy mennyi ilyen ellátást végez az egészségügyi szolgáltató, ezentúl a finanszírozási díj teljes összegét megkapja.

A rendelet lehetővé teszi, hogy finanszírozhatóvá válnak - többek között - a fejlett sugárterápiás módszerek és az új tumormarker, valamint az új, daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok. Támogatottá válnak a gyermekszívsebészeti ellátások, a tartós inkontinenciában szenvedőknél a műsphincter eszköz beültetése, a nehezebben ellátható esetekben is rendeződik az agyi érelzáródáson, agyvérzésen átesett betegek kivizsgálásának finanszírozása, valamint bővül az egynapos ellátás keretében végezhető műtétek köre is.

A tényleges felméréseken alapuló finanszírozási rendszer nemcsak csökkenti a kórházak terheit, de általa kiegyensúlyozottabbá válik a gyógyító tevékenységek eloszlása is az intézmények között. Ezek az előnyök azt is garantálják, hogy a betegek még szélesebb körben részesüljenek a megfelelő kezelésben.

(EMMI)