2024. július 19-én került sor az ENSZ Terrorizmus Elleni Hivatala (United Nations Office of Counter Terrorism- UNOCT) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében az ENSZ terrorizmus ellenes utazási program fennállásának 5. évfordulója alkalmából rendezett fórumra Budapesten. Az esemény megnyitóját – melyen több mint 100 fő vett részt – két szakértői panel, valamint egy záró szekció követett.

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarország szempontjából prioritást jelent a terrorizmus elleni küzdelem minden formája. Hangsúlyozta továbbá, hogy hazánk kiemelt érdeke a határok védelmének megerősítése, ehhez az ENSZ Terrorizmus Ellenes Irodáján keresztül működő terroristák utazása elleni program globális szinten is jelentős segítséget nyújt. Magyarország egyike a program legnagyobb támogatóinak, a programot Budapestről koordinálják és azt jelentős pénzügyi támogatásban is részesítjük.

A Fórum margóján, Sztáray Péter kétoldalú megbeszélést folytatott Mauro Miedico, a UNOCT-n belül működő ENSZ Terrorizmus Elleni Központjának (United Nations Counter-Terrorism Centre- UNCCT) igazgatójával. A felek a kétoldalú megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a terrorizmus egy globális kihívás, amellyel szemben a nemzetközi közösségnek közösen kell fellépnie. Végezetül, Mauro Miedico külön megköszönte Sztáray Péternek Magyarország elköteleződését az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala felé, valamint az eddig is gyümölcsöző együttműködést.

(KKM)