Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében kiemelte: a kultúra és az innováció egymással szervesen összefügg.  
Azt mondta: napjainkban a modernitás jegyében támadást hajtanak végre állandó értékeink ellen. Küzdeni kell a jelenség ellen, hogy át tudjuk fogalmazni ezeket az értékeket, és át tudjuk adni az utánunk következő nemzedékeknek - tette hozzá.
A kultúra innovációjára és az innovációs kultúra elterjesztésére van szükség - hangsúlyozta a miniszter.
Kiemelte az identitás megőrzésének fontosságát, amelyet a kultúránk hordoz, és amelyet a családokon keresztül adunk át. Ha ezt feladjuk, akkor elveszünk a népek tengerében - mutatott rá Csák János, hozzáfűzve: 33 nemzedék óta itt élünk, és a mai körülményeink sokkal jobbak, mint szinte bármikor a történelem során. Méltatlanok lennénk az őseinkhez, ha ezt az örökséget nem tudnánk átadni a következő nemzedékeknek - hangoztatta.

KIM

Kitért arra, hogy a középpontba a családokat kell helyezni, a család pedig egy férfi és egy nő szövetsége. Mint fogalmazott, ebből a pozícióból nem tudnak hová hátrálni, ha ezt tennék, akkor elveszítenék önazonosságukat és identitásukat. Akinek nincs önazonossága, annak nem lesz önrendelkezése - mondta.
A miniszter szólt arról is, hogy a mai, gyökerét vesztő Európában, ahol e jelenséghez a többi között háború, energiaválság, infláció társul, jól látszik, mennyit számít, ha egy országnak a kormánya cselekvőképes.
Számos uniós ország kormányválsággal küzd, ezzel szemben Magyarország cselekvőképes, megvannak az erőforrásaink és a közös akaratunk is - fogalmazott Csák János.
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének alelnöke elmondta: a kultúra és az innováció kapcsolatát tekintik át a Polgári Gondola mostani rendezvényén a meghívott vendégekkel.

KIM

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke arról beszélt, hogy egy nehéz helyzet is számos lehetőséget rejt magában. A leghatékonyabban teljesítő innovációs rendszerek mind olyan országban működnek, amelyek évtizedek óta napi szinten fizikai veszélynek vannak kitéve. Ez azt üzeni Magyarország számára, hogy ez a mostani helyzet óriási lehetőség is - mondta.

(MTI)