Október 23-án reggel katonai tiszteletadás keretében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án reggel Wittner Mária egykori szabadságharcossal emlékezett meg a 64. évfordulóról.

Egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzetiszínű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el budapesti Corvin közben, az 56-os pesti srác emlékművénél.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja hazánk nemzeti ünnepe. A rendszerváltozás utáni Országgyűlés első törvényében nyilvánította október 23-át nemzeti ünneppé.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A járványügyi helyzetre tekintettel idén az 1956 emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad. A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak láthatók. November 4-ig megtekinthető az "Emlékképek 1956 - Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek a történelmi eseményekre.

(kormany.hu)