A pénzügyminiszter elmondta: az ülésen megerősítették hazánk álláspontját is, amely szerint a gazdaságpolitikának elsősorban a beruházások fokozására, a munkahelyteremtésre és a válság következtében kiesett kapacitások minőségi, versenyképes pótlására kell összpontosítania.

Az uniós tárcavezetők többek között arról tárgyaltak, hogy a válság után a tagállamok hogyan tudnak visszatérni az általános EU szabályok által is megkövetelt kiegyensúlyozott, költségvetési politikához anélkül, hogy ez a növekedés kárára válna – fejtette ki Varga Mihály. A magyar pénzügyminiszter kiemelte: a magyar kormány álláspontja kezdetektől világos, a gazdaságvédelem után a gazdaság újraindítására van szükség, ezt követően kell majd fokozatosan visszatérni a költségvetési hiány csökkentéséhez. Jelenleg a gazdaság újraindításának fázisában vagyunk, ezért továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség – jelentette ki a tárcavezető. Mint mondta: ezt igazolja, hogy a kormány gazdaságvédelmi és –újraindítási intézkedései idén mintegy 8 százalékponttal járultak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, azaz ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait. A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,9%-os második negyedéves GDP növekedés jelenleg a harmadik az uniós rangsorban – tette hozzá. A miniszter kiemelte: a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a támogatások túl korai visszavonása – mint ahogy történt a 2008-as válságot követően – visszavetheti az európai gazdaságok növekedését, sőt, akár egy új válságot is eredményezhet.

Varga Mihály elmondta: kollégáival megvitatták a nemzetközi adózás jövőjével kapcsolatos aktuális kérdéseket is. A pénzügyminiszter megerősítette: Magyarországnak következetes és határozott álláspontja van a globális minimumadót érintően, a kormány nemet mond az adóemelésre. Hozzátette: a 15 százalékos minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség romlását jelentené Magyarországnak, ezért azt még nemzetközi nyomás hatására sem támogatja a magyar kormány. 

(Pénzügyminisztérium)