Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület célja közé tartozik Miskolc kulturális és tudományos életének élénkítése, amelyre kiváló példa az Avasi Értéktár frissen megjelent 15. része - hangsúlyozta a bemutatón Szinay Attila. Az Agrárminisztérium államtitkára felidézte: több mint 7 évvel ezelőtt, még 2015-ben jelent meg az első kiadvány Avasi macskakövek címmel. A szerzők munkája méltó módon őrzi meg a Nyitott kapuk városának történelmét, illetve tesz azért, hogy a kötetet olvasók minél szélesebb körben megismerhessék Miskolc és az Avas múltját - tette hozzá. 

Az agrártárca az egész Kárpát-medencében támogatja a helyi értékek megőrzését, így többek között az Avasi Értéktár megjelenését is. Saját magunknak kell megőriznünk az értékeinket, hiszen más nem teszi ezt meg helyettünk - hívta fel a figyelmet Szinay Attila.

Az Avas dél-délkeleti részén már a kora középkortól kiváló minőségű borokat készítettek a dűlőkön termelt szőlőkből. Az egykor a hegyoldalba vájt pincéket, borházakat elkezdték újra felfedezni a lelkes borbarátok és erejükhöz mérten fel is újították őket. A díszített épületek a kanyargós utcákon ódon hangulatot árasztanak. Az Avas borkultúrája fontos eleme a Bükki borvidék magára találásának - mondta a közigazgatási államtitkár.

A Bükki borvidék hegyei minden korosztályt túrázni csábítanak, a domboldalakon szőlőtőkék és pincék várják a betérő vendégeket. Ráadásul a borvidékről származó borok mára elérték a csúcsgasztronómia borlapjait is. A térség a maximumot szeretné kihozni az adottságaiból - zárta köszöntőjét Szinay Attila.

(AM Sajtóiroda )