A Magyar Honvédség parancsnokával, illetve a helyettesével folytatott megbeszélésen elhangzott: Magyarország a Német Szövetségi Köztársaságra továbbra is egy fontos, és kiemelt stratégiai partnerként tekint. Az elmúlt években a védelmi együttműködés a két ország közötti kapcsolat egyik kulcsterületévé vált. Kiemelték, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt a Magyar Honvédség és a Bundeswehr közötti együttműködési képesség, amely ezáltal egy szilárd alapot ad a jövőbeni közös feladatokhoz, gyakorlatokhoz.

A megbeszélésen szó esett arról a támogatásról is, amelyet Németország nyújtott eddig a honvédség képességfejlesztése terén, különös tekintettel a magyar állomány képzésére, amelyért a Magyar Honvédség vezetése köszönetét fejezte ki. A felek a találkozó alkalmával áttekintették a jelenlegi és a jövőben jelentkező feladatokat, kihívásokat is.

Markus Laubenthal, Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz

A budapesti megbeszéléseket követően a német haderő főszemlélő-helyettese a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz látogatott június 27-én, ahol találkozott Farkas Sándor alezredessel, az alakuat parancsnokával, Baráth István vezérőrnaggyal az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokával, és Filótás István György dandártábornokkal az MH Modernizációs Intézet parancsnokával is. A magas rangú vendég a helyszínen tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség tartalékos rendszeréről, a tartalékosok missziós részvételéről, illetve megtekintette a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténert is.

(honvedelem.hu)