A tárcavezető az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén arról beszélt, hogy az elmúlt években hatalmas változások történtek a világban, s példaként a koronavírus-járványt, a gazdasági válságot és az ukrajnai háború kitörését említette. Szavai szerint ennek nyomán új rend van kialakulóban a világgazdaságban és a világpolitikában, ezért újra kell értékelni az eddigi politikát. "A 21. század teljesen másképp fog kinézni, mint vártuk, ezért másképp is kell fellépnünk" - húzta alá. Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország válasza az új helyzetre az önvédelem, s továbbra is a nemzeti érdek fog az első helyen állni, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. "A nemzeti érdeket fogjuk követni biztonságunk védelme terén, legyen szó fizikai, gazdasági vagy energiaellátási biztonságunkról, illetve keresztény vallásunk, kultúránk vagy a családok és az otthonok védelméről" - fogalmazott.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus komoly biztonsági kockázatokat jelent hazánkra nézve, ezért fontos, hogy a béke minél előbb visszatérjen a térségünkbe. "Elítéljük a katonai agressziót, segítjük az áldozatokat, segítjük azokat, akiket megtámadtak. De nem hagyjuk, hogy belesodorjanak minket a háborúba vagy a magyarokkal fizettessék meg a háború árát" - jelentette ki. A nemzetközi szankciópolitikáról szólva hozzátette: fontos, hogy a büntetőintézkedések azoknak fájjanak jobban, akik ellen elrendelték őket.

Egy másik témával összefüggésben kiemelte: "Nem érzünk szégyent azért, mert úgy tekintünk a családra, ahogyan a zsidó-keresztény kultúra elmúlt több ezer évében tekintettek, miszerint az apa férfi, az anya nő, a gyerekeket pedig a szüleik nevelik, ahogy azt az alkotmányunkba is belefoglaltuk." Hozzátette, hogy Magyarország tiszteletben tartja, ha más országok máshogy élnek, de ennek kölcsönösnek kell lennie. Aláhúzta, ha a világ nem lesz képes visszatérni a kölcsönös tisztelet elvéhez a nemzetközi együttműködésben, akkor az előttünk álló problémák, kihívások és kockázatok még súlyosabbak lesznek.

(MTI)