A megbeszélések egyik fő témája természetesen a szomszédságunkban dúló háború volt. A magyar álláspont ismert, és nem változott: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programja keretében állunk ukrán barátaink segítségére. Közel másfél millió ember érkezett Magyarországra. Elítéljük az orosz agressziót, és fenntartjuk Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának fontosságát.  Magyarország korábban is tett felajánlásokat, sebesültek ellátására, aknamentesítésre, ezeket az ajánlatainkat természetesen fenntartjuk, katonai elsősegélynyújtásra vonatkozó képzést is bejelentettünk. A V4-es miniszterek egyetértettek abban, hogy mindenekfelett a béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az eszkaláció és a háborúba való belesodródás veszélyét mind országaink, mind pedig az EU és a NATO elkerülje.
A Visegrádi Négyek fontos közös projektje az uniós V4 harccsoport, ami 2023 első félévében lát el készenléti szolgálatot
A régióban kiemelt területté vált a haderőfejlesztés. Magyarországon 2017 óta Közép-Európa egyik legnagyobb haderőfejlesztési programja zajlik. Ennek nyomán a V4-kereteken belül is jó lehetőség kínálkozik arra, hogy egyeztetetten végezzük beszerzéseinket, amelyek hozzásegítenek a közös, közép-európai védelemipar fejlesztéséhez, és ezen keresztül régiónk országainak gazdasági növekedéséhez.
Az egyeztetések fontos témája a nyugat-balkáni stabilitás kérdése. Magyarrország, mint déli schengeni határországként az egyik kiemelt állam a migráció megállítása érdekében. A déli magyar határra komoly nyomás nehezedik ezen a téren, és mivel a migráció a többi országra is átszűrődik, mára olyan mértéket öltött, amivel a V4 keretein belül is érdemes foglalkozni. A Nyugat-Balkán jelentőségét és a Magyarország prioritásai között elfoglalt helyet az is mutatja, hogy komoly magyar jelenlét van a térségi EU- és NATO-missziókban,
A migráció kérdése azonban régiónktól távolabb indul. Magyarország álláspontja, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek, ezért – a visegrádi országok között nem egyedüliként - Magyarország is kiemelt figyelmet fordít a Száhel-övezetre.
A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország elkötelezetten vesz részt a balti légtérrendészeti feladatok ellátásában, jelenleg ezért a légtérrendészeti képességeink lekötöttek. Mindazonáltal jelezte szlovák kollégájának azt is, hogy Magyarország kész megvizsgálni a szlovák légtér védelmi feladataihoz történő hozzájárulást is.
(HM SO)