Az Európai Unió Tanácsának cseh elnöksége szervezésében 2022. július 11-én Prágában rendezték meg a belügyminiszterek informális tanácsülését, amelyen Magyarországot dr. Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.

A miniszterek eszmecserét folytattak az Ukrajna elleni orosz agresszió az EU belső biztonságára gyakorolt hatásairól. Pintér Sándor kijelentette, hogy keleti határainkon keresztül már több mint 830.000 háború elől menekülő ember érkezett Magyarországra, akiknek eddig is megfelelő segítséget tudtunk nyújtani. Hangsúlyozta, hogy állampolgáraink biztonsága érdekében az ukrán-magyar határon továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a bűncselekmények megakadályozására. Közös érdekünk egy hatékony információcsere-mechanizmus kialakítása Ukrajnával és Moldovával.

A miniszterek megvitatták a migrációval kapcsolatos jövőbeli kihívásokat. A magyar belügyminiszter hozzászólásában hangsúlyozta, hogy aggodalomra ad okot a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkező illegális migránsok számának újbóli emelkedése és egyre erőszakosabb magatartása. A magyar határrendészeti szervek idén már közel 115.000 illegális belépési kísérletet akadályoztak meg. Az előrejelzések szerint a jövőben is növekedni fognak a migrációs hullámok, ezért az EU migrációs politikájának a külső határok teljes körű és fizikai védelmén kell alapulnia. A határvédelmi erők létrehozása indokolt.

A cseh elnökség prioritásaihoz igazodva a miniszterek áttekintették az európai határigazgatási informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos ütemtervet, továbbá tárgyaltak a gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelem lehetőségeiről is.

 

(Belügyminisztérium)