A szerződéses határvadászok kiképzésén tett látogatást követő sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a déli határ védelmére hosszú távon kell berendezkedni, mert Nyugat-Európa folyamatosan ösztönzi a migrációt.

Hozzátette: két évvel ezelőtt naponta 120-an akartak illegálisan átjönni a magyar határon, tavaly nagyjából 340-en, idén pedig már mintegy 640-en próbálkoznak nap mint nap. A számok is mutatják, hogy egyre nagyobb feladat a határ védelme, ezért indult el a határvadászképzés - húzta alá.

Rétvári rámutatott, Magyarország számára kiemelten fontos a déli határszakasz védelme. Jól látható, hogy ha nem lenne határkerítés, szigorú őrizet, rendőrök, katonák és határvadászok, akkor még nagyobb tömeg, akár több ezer illegális migráns is érkezne. Elmondta, hogy a határvadászok szeptembertől fokozatosan fogják átvenni a katonák és rendőrök szerepét, hiszen a terepismeret megszerzése érdekében kezdetben közösen járőröznek majd. A képzések folyamatosan, száz-kétszáz leendő határvadásszal hétről hétre indulnak - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: szükség van arra, hogy minél több határvadász teljesítsen majd szolgálatot, mert hatalmas probléma lett az elmúlt években az Európai Unió számára az illegális migráció, amelyre egyedül Magyarország adott a kezdetektől határozott és egyértelmű választ.

A kormányszóvivő szerint jól látható, hogy 2015 óta milyen sikerrel tudja Magyarország védeni nemcsak a magyar, hanem a schengeni határokat is. Kiemelte: a kormány a határvadászoknak köszönhetően a korábbiaknál is sokkal erősebb védelmet tud biztosítani minden magyar állampolgár számára.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is kitart határozott álláspontja mellett és az illegális migrációval szemben mindig a legkeményebb módon lép fel, megvédve a magyar emberek biztonságát, mert számára ez a legfontosabb.

(MTI, Belügyminisztérium)