Matl Péter Munkácsy-díjas képzőművész tárlata annak a több tízezer kárpátaljai magyarnak és németnek állít emléket, akiket 1944 novemberében sztálini lágerekbe hurcoltak el kényszermunkára. Köszöntő beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára - párhuzamot vonva a 78 évvel ezelőtti események és a jelen nehézségei között - úgy fogalmazott, hogy "az elmúlt eseményeknél az emlékezés, a nem feledés, a megőrzés az, ami kötelességünk. A jelen nehéz valóságánál pedig a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása."

Szilágyi Péter aláhúzta, hogy "a nehézségekben Magyarország felelősségvállalása minden egyes magyar emberért fokozott mértékben kell, hogy megjelenjen". A két ország kapcsolatáról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy "Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén". Ezért Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen - hangsúlyozta a politikus.

Szilágyi Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország az orosz-ukrán háborús konfliktusban lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna az Európai Unió társult országaként az előkészületben lévő új, nemzeti kisebbségekről szóló törvényben helyreállítja a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség korábban meglévő oktatási és nyelvi jogait, valamint "figyelmet fordít a történelmi emlékművek kölcsönös tiszteletére és megőrzésére". A kárpátaljai magyar közösség támogatása a továbbiakban is folyamatos. A kárpátaljai magyar szervezetek "a legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában, a háborút követően a szülőföldre való visszatérésben és az ott való boldogulásban egyaránt" - jelentette ki Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy ezért a kormány mindent megtesz a működésük biztosítása érdekében.     Magyarország történetének eddigi legnagyobb, az ukrajnai háborús menekülteket és az otthon maradt kárpátaljai lakosokat támogató humanitárius segélyakciójáról szólva kiemelte azt a példaértékű összefogást, amely a határ mindkét oldalán megnyilvánul a bajba jutottak és menekültek megsegítése érdekében. "Ukrajna ismételten megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását" - hangsúlyozta Szilágyi Péter. 

A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban rámutatott: a háború nem a béke felé vezető út, és fegyverekkel nem lehet békét teremteni. "Európában nem lehet más célunk, csak a béke, melyre mindannyiunknak törekedni kell, hogy a +nehéz idők+ ismét a múltat jelenthesse!" - zárta gondolatait Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.  A Gulág-táborok foglyainak szenvedéseit ábrázoló grafikákat eddig 32 helyszínen tekinthette meg a közönség, köztük Kárpátalja számos településén, Ukrajna nagyvárosaiban és a környező országokban, így Magyarországon is. A tárlat december közepéig a Munkácsy Mihály Magyar Házban látható.

(MTI)