A hosszabbítást kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, a vállalkozások esetében pedig azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Aki hosszabbítani szeretne, annak külön nyilatkoznia kell a bankjánál. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a bennmaradásról, a moratóriumot meghosszabbítjuk 2021. október 31-ig mindenki részére, változatlan formában. Aki tehát továbbra is szeretne élni a hitelmoratórium lehetőségével, annak még októberben jelentkeznie kell a bankjánál.

A cél, hogy a gazdaság újraindítása közben a rászorulók részére továbbra is megőrizzük ezt a védőhálót. Ugyanakkor annak, akinek már van lehetősége a törlesztőrészletek fizetésének folytatására, érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdését.

A moratórium a lakosság és a vállalkozások hiteleire vonatkozik, az adósok tőke-, és kamatfizetési kötelezettségére is kiterjed. A fizetési moratórium alatt nem teljesített kamat összegével sem a moratórium ideje alatt, sem annak lejártát követően nem szabad növelni a tőketartozást. A moratórium lejárta után az eredeti törlesztőrészlet nagysága sem növekedhet, a hitel futamidejét ezért úgy kell meghosszabbítani, hogy a hátralévő futamidőben megfizetésre kerüljön a halasztott kamat is.

A 2008-2009-es gazdasági összeomlás után megtapasztalhatta Magyarország, milyen következményekkel jár egy hitelválság. Azért vezettük be a moratóriumot, hogy hasonló eset semmiképpen ne következhessen be. A lehetőséggel 2020 márciusa óta lehet élni, amely valós segítséget jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is. Tavaly augusztusban a moratóriumra jogosult 2,7 millió lakossági hitel 59%-ánál éltek a lehetőséggel, vagyis 1,6 millióan választották a törlesztés felfüggesztését. Az 1 millió moratóriumra jogosult vállalkozásnak pedig majdnem a fele vette igénybe a segítséget.

A nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak: a válaszadók 91 százaléka támogatta a másfél éve bevezetett és azóta többször meghosszabbított hitelmoratórium folytatását a rászorulók részére, amely valós segítséget nyújtott a járvány idején a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében. A visszaérkezett 1 millió 423 ezer válasz a kormányt döntésekre kötelezi, a legelső ilyen döntés volt a hitelmoratórium továbbvitele.

(kormany.hu)