Anyanyelvünk határtalan, hiszen összeköti a kortárs világmagyarságot az elmúlt és eljövendő idők magyarjaival, élethelyzettől, kortól, származástól, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül - hangsúlyozta a magyar nyelv hete hétfői, budapesti záróünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: sokan gondolják úgy, hogy a digitalizáció korában nincs szükség nyelvápolásra, akár helyesírásra sem. Ám nyelvünket érdemes ápolnunk, hogy "minél többen minél többet tudjunk gondolni a világról" - jegyezte meg.

A nyelvújításnak minden korban nemcsak esélye, de értelme is van, ha elkötelezettek vagyunk a magyar nyelv iránt - emelte ki a miniszter, méltatva a magyar nyelv hetét, amelyet Grétsy László és kollégái indítottak el több mint fél évszázada: ez a "nagyszerű kezdeményezés" kiállta az idők próbáját - fogalmazott Gulyás Gergely.

Juhász Judit, az eseménysorozatot rendező Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke az idei hét vezető témájára utalva emlékeztetett, hogy a magyar nyelv kifejezőerejében gazdag és földrajzilag is határtalan.

Hozzátette: napjainkban egymillióval kevesebben beszélnek magyarul, mint a rendszerváltozás időszakában, noha az anyanyelvünk használata semmiféle hátránnyal nem jár a többségi társadalom számára.

Az elmúlt héten a Kárpát-medence számtalan településén - idén kiemelten a Felvidéken - "örökölt vagyonunk", a magyar nyelv volt a főszereplő: előadások, beszélgetések, rendhagyó magyarórák hívták fel a figyelmet az anyanyelvre - mondta el Juhász Judit.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a rendezvény házigazdájaként idézte a magyar zene és a beszélt magyar nyelv nagy mestere, Kodály Zoltán gondolatait, hangsúlyozva: a kodályi szellem áthatja az intézmény működését is.

(MTI)