Varga Mihály előadása első pontjaként leszögezte: az előrejelzések szerint a Kárpát-medence gazdaságai idén és jövőre a járvány előtti szintet meghaladó mértékben bővülhetnek. Mint mondta: a magyar gazdasági növekedés ezen belül is az elsők között lehet, és még idén elérheti a járvány előtti teljesítményét. Ez elsősorban a támogató fiskális politikának, a beruházások ösztönzésének, az adócsökkentéseknek és a munkahelyek védelmének köszönhető.

A pénzügyminiszter második tényezőként a válságkezelés miatt megugró hiány- és adósságszinteket jelölte meg. Mint fogalmazott: míg az elmúlt évben a járvány elleni védekezés volt az elsődleges cél, most a gazdaság újraindítására kell összpontosítani a forrásokat. Ezért a térség valamennyi országában lazítani kellett a fiskális politikán, amely az államadósság emelkedéséhez vezetett. A sikeres újraindítást követően vissza kell térni a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Varga Mihály harmadikként a visszatérő munkaerőhiányt jelölte meg, amely ismét tartós kihívás lehet az uniós országokban. A pénzügyminiszter emlékeztetett: Magyarországon a foglalkoztatás már elérte a járvány előtti szintet, a munkanélküliségi ráta pedig hatodik legalacsonyabb az unióban. Nem véletlen, hogy a gazdaság újraindítása során a hatékonyságot és versenyképességet növelő beruházásokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek ellensúlyozni tudják a munkaerőhiány hatásait.

 

Fotó: PM

Az újraindítást a legtöbb országban megugró bérek és növekvő fogyasztás kísérik – ismertette a pénzügyminiszter előadása negyedik megállapítását, emlékeztetve, hogy Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal, a keresetek 10 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban a legutóbbi adatok szerint.

Varga Mihály ötödik és hatodik tényezőként az infláció emelkedését és a monetáris politikák erre adott válaszait jelölte meg. Mint fogalmazott: az infláció emelkedésére a növekvő bérek és kereslet mellett nemzetközi folyamatok is hatással vannak, többek között szállítási- és értéklánc-problémák. Ezek a folyamatok a monetáris politikákat Európa-szerte stratégiájuk felülvizsgálatára, változtatására kényszerítik annak érdekében, hogy mérsékelni tudják az infláció alakulását.

(Pénzügyminisztérium)