A videóban elhangzik: Szerbia irányából van, hogy alagutat ásnak, máskor létrákat támasztanak a kerítéshez, és azon próbálnak átjutni a határsértők. A létrás kísérleteknek is különböző változatai vannak - egy-, két-, három-, illetve négylétrás módszer - ennek megfelelően kérik el az embercsempészek az illegális migránsoktól az összeget.

A létrás módszerért a rendőrség információi szerint 3500-4000 eurót kérnek személyenként, ami a fizikai határzáron való átjutást, illetve az Ausztriáig vagy Németországig történő továbbszállítást fedezi.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Balog Gábor hangsúlyozta: a határzár önmagában nemcsak egy kerítés, hanem technikai eszközökkel, éjjellátókkal, különböző kamerákkal, hangjelző berendezésekkel van felszerelve, és a jelzésre "élő erő" reagál. Megfelelő manőverutak vannak kiépítve, hogy az illegális migránsok megjelenésekor minél rövidebb idő alatt reagálni tudjon a rendőrség - hívta fel a figyelmet.

A videóban bemutattak vízen és szárazföldön járőröző, illetve a határzárnál felszerelt kamerák képeit figyelő rendőröket, valamint létrákkal az országba bejutni próbáló, és a magyar hatóságok által feltartóztatott migránsokat is.

(kormany.hu)