Az idén öt hagyományos és tájjellegű termék – az Orondpusztai érlelt sajt, az Orondpusztai füstölt parenyica, az Orondpusztai gomolya sajt, a Szoboszlói csepleszes májas hurka és a Gúthi-erdő kincse elnevezésű termelői akácméz Karcagról – nyerte el a HÍR védjegyet. Az Agrárminisztérium a HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK program keretében 77 hagyományos és tájjellegű termék előállítójának adta meg a HÍR védjegyhasználati jogot a 2014-2021-es ciklusban. A program 2010-es indulása óta így összesen már 189 termék viseli ezt a védjegyet. Ugyanebben az időszakban 56-ról 78-ra emelkedett az Európai Unió által bejegyzett magyar földrajzi árujelzők száma.

Fotó: Vermes Tibor

A Termelői Közösségek Napján elismerésben részesülők példája nyomán a jövőben egyre több termelői közösség ismeri fel a földrajzi árujelzők és a védjegyek oltalmából fakadó piaci előnyöket. A HÍR védjegy pályázat a földrajzi árujelző oltalma iránti kérelmek benyújtásának előiskolája, az ennek keretében elkészített termékleírás jó alapot jelent az uniós oltalom iránti kérelem elkészítéséhez. Ennek is köszönhetően 17 HÍR védjegyes termék elnevezése már uniós oltalommal is rendelkezik, további két esetben pedig folyamatban van az eljárás. Legutóbb a 2011 óta HÍR védjegyes „Fertőd vidéki sárgarépa” földrajzi jelzése nyerte el az uniós oltalmat, az ezt igazoló oklevelet is az ünnepség keretében adták át az oltalomra jogosult termelő részére.

A 2021. évi Termelői Közösségek Napja alkalmából az agrárminiszter megköszönve a HÍR védjegy Bíráló Bizottság magas színvonalon végzett, eredményes tevékenységét, Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott a HÍR Bíráló Bizottság tagjai és szakértői részére.

További információ elérhető: https://gi.kormany.hu/hagyomanyok-izek-regiok

(AM Sajtóiroda)