A családokért felelős államtitkár emlékeztetett: 2010 óta 70 százalékkal nőtt és folyamatosan emelkedik a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma. Már három és félszer annyi intézmény (bölcsőde, mini bölcsőde), valamint szolgáltatás (családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde) segíti a kisgyermekes családokat, mint 12 éve. Közel háromszorosára nőtt azoknak a településeknek a száma is, amelyekben van bölcsődei ellátás. A jelenleg folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően pedig ezek a számok tovább emelkednek. 2010-hez képest hamarosan több mint a duplájára nő hazánkban a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma és mintegy négyszer annyi településen válik majd elérhetővé a szolgáltatás.

Soha korábban nem volt elérhető Magyarországon a 3 év alatti gyermekek számára a bölcsődei ellátás ilyen magas arányszámban. Az eredmények azt is igazolják, hogy a hazai bölcsődei ellátórendszer jelentős mértékben támogatja azt, hogy a fiatalok egyre bátrabban vállaljanak gyermeket. A lakóhelynél elérhető, korszerű, biztonságos bölcsődei szolgáltatások a szülők munkaerőpiacra való visszatéréséhez is hozzájárulnak. 

A kisgyermekek biztonságos és szakszerű bölcsődei ellátása érdekében több lépésben és differenciáltan emelkedett a bölcsődei szakemberek fizetése. 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére nőtt, idén január elsejétől pedig további legalább 20 százalékkal emelkedett a bérük.

 Zsigó Róbert elismeréssel szólt valamennyi bölcsődei dolgozó áldozatos munkájáról, és mindazokról, aki a bölcsődei szolgáltatások fejlesztéséért elkötelezetten munkálkodnak. Az államtitkár hangsúlyozta: ennek a közösségnek a szeretetteli, gondoskodó, fejlesztő és odaadó munkavégzése alapozza meg a bölcsődék népszerűségét, amiért mindannyijuknak köszönettel tartozunk.

 

(Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkárság)