Reális számítások szerint megjelenik a világjárvány 4. hulláma, azonban Magyarországon az emberek jelentős része át van oltva – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy amit megtehetünk a saját egészségünk, életünk  védelme érdekében, hogy  aki még nem tette, az vegye fel az oltást.

A Magyarországon rendelkezésre álló  6 vakcinával kapcsolatban kiemelte, hogy a fertőzések és a halálozások valószínűségét az oltások legalább a tizedére csökkentik.

Azokra az ellenzéki vádakra, melyek szerint a magyar egészségügy teljesen csődöt mondott, úgy reagált, hogy a vádaskodással ellentétben eredményesen zajlik az egészségügy átfogó átalakítása. Ennek keretében az elkészült 6 nemzeti népegészségügyi program felértékelődött, hiszen a keringési, daganatos, diabéteszes megbetegedések erősen rontották a fertőzöttek életkilátásait. Az ellenzéknek semmi nem tűnik fel, ami pozitív.

Az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatban mindenkit emlékeztetett, hogy az orvosok, az ápolók és a nővérek fizetése két és félszeresére emelkedik 2022-re. Az egészségügyi dolgozók életkörülményeivel kapcsolatban kijelentette: 23 kórház 25 helyszínén újulnak és épülnek nővérszállók, továbbá 31 egészségügyi intézmény esetében a nővérszállók korszerűsítése valósul meg. Ezzel több, mint 1500 szakdolgozó kulturált lakhatásáról gondoskodik a magyar kormány. Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban kiemelte, hogy az ellenzéki jóslatokkal ellentétben a korábban eltávozott orvosok nagy számban  jönnek vissza az egészségügybe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete valamint  a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete között létrejött stratégiai megállapodással kapcsolatban a tárcavezető kitért arra, hogy az ellenzék folyamatosan támadja a Minisztériumot azért, mert nem egyeztet időben a társszervezetekkel. Amikor megkaptam a megbízásomat megkerestem a szakszervezeteket és mondathatom hogy a Minisztérium szinte mindegyikkel tartja a kapcsolatot azóta is – mutatott rá.

Prof. Dr. Kásler MIklós az interjú végén arról is beszélt, hogy mit üzen a tokiói olimpiára utazó magyar sportolóknak. Hangsúlyozta: az élsport az identitás részét jelenti a modern korokban, beépült a magyar  hagyományrendszerbe a tisztességes helytállás. Én azt kívántam nekik, hogy érjenek el eredményeket, de küzdjenek szívvel, lélekkel és tisztességesen a hazájukért – zárta a beszélgetést a miniszter.

 

(EMMI)