Az IMF legutóbbi előrejelzésében a térség egyik legnagyobb gazdasági növekedését várja idén Magyarországon: a szervezet 5% körüli GDP-növekedést valószínűsít 2022-ben, 2023 év végére pedig egyszámjegyűre csökkenhet az infláció.

Jövőre 3,5 százalékra javulhat a költségvetési hiány, így az adósság csökkenő pályán maradhat a növekvő költségek ellenére is – rögzíti a dokumentum, elismerve a kormány deficitcéljának hitelességét. Külön kiemeli a kormány sikeres erőfeszítéseit a takarékos költségvetési gazdálkodás terén. Az IMF felsorolja Magyarországnak a gázellátás biztosítására vonatkozó eredményes intézkedéseit is, hozzátéve, hogy az orosz gáztól való függőségünk nehezen csökkenthető, időigényes folyamat.

A Valutaalap előrejelzése szerint Magyarország lehet az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság a térségben. 5% körüli gazdasági bővülésünkkel tehát a szervezet a háborús válság ellenére is jelentős növekedést vár a magyar gazdaságban.

Az IMF elismerte továbbá a költségvetési és a monetáris politika összehangolt fellépését az infláció elleni küzdelemben és kiemelte ezen együttműködés fenntartásának jelentőségét. Várakozásai szerint 2023 év végére az infláció már egyszámjegyűre csökkenhet. 

Az IMF szakértőinek magyarországi látogatása része annak szokásos, évente tartott gazdaságpolitikai konzultációnak, amelyet minden IMF-tagállamban rendszeresen megszerveznek. A washingtoni székhelyű szervezet szakértői többek között a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal és egyéb tárcákkal, a magánszektor – így a kereskedelmi bankok, illetve iparági érdekképviseletek és szövetségek – képviselőivel is egyeztettek.

kiemelt kép: IMF

(Pénzügyminisztérium)