Stratégiai cél, hogy a hazai felsőoktatás versenyképességét rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a magyar fiatalok magas színvonalú, korszerű képzése érdekében. Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket. A kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal majd a modellváltásról.

Az ellenzéki álhírgyár nem éri be a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés hátráltatásával, hazugságokat terjeszt az új egyetemi fenntartói modell kialakításával kapcsolatban is. Pedig a minisztériumi prezentációból kiollózott dián jól látható, hogy a kormányzati döntéshozatali folyamat csak a szenátus kezdeményezésére, egyetemi döntést követően indulhat el.  

Az innovációs tárca azon dolgozik, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

 

(ITM)