Az erdők természeti értékének fenntartása, klímavédelmi funkciójának megőrzése érdekében indította el az Agrárminisztérium a Településfásítási programot, melyben 12 ezer sorfát igényelhettek a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ültetések mintegy 500 településen meg is kezdődtek - mondta a köszöntőjében az erdőkért felelős helyettes államtitkár. Szentpéteri Sándor kiemelte, az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést hajtanak végre. Jelenleg a társaságok kezelésében 85 kilátó, 121 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont van, amelyek egész évben várják az érdeklődőket.

Fotó: Fekete István

Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, az 1970-es években terméskőből és katonai barakk panelekből kialakított létesítmény fő szerkezeti elemei megmaradtak, az átalakítás finn gerendaház technológiával épült, Finnországból importált, sűrű szövetű borovi fenyőből. A látogatóközpontban 10 férőhelyet alakítottak ki, a természetközeli pihenés élményét három társalgó és egy nagy terasz biztosítja. A turisztikai létesítmény kiegészíti a 2019 őszén szintén erdőgazdasági beruházásból elkészült panzió kínálatát, mely 24 ember részére biztosít szállást. Az Alsóvadácsi közjóléti turisztikai fogadópont és kiállítótér kialakításának teljes költsége 34 millió forint volt, amelyből az Agrárminisztérium 17 millió forintot támogatást biztosított tőkeemelés formájában, a beruházás másik felét a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Fotó: Fekete István

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. csaknem 42 ezer hektár erdőterületen folytat erdőgazdálkodást az ország eltérő éghajlati és talajadottságú régióiban, Bujákon, Lovasberényben, Süttőn, Uzsán és Táborfalván. Állandó munkavállalói létszáma közel 100. A társaság működési területén a területek zöme honvédelmi célokat szolgál. A természetvédelmi és Natura2000 területek kiterjedése közel 20 ezer hektár, a talajvédelmi - nem vágásos erdők - területe 5000 hektár felett van. Az összes élőfa készlet meghaladja a 4 millió köbmétert. Az erdőgazdaság három különálló vadászterületen folytat vadgazdálkodást, összesen csaknem 24 ezer hektár területen, ahol évente közel 1600 nagyvad elejtésére nyílik lehetőség, kisebb számban az apróvad vadászata is biztosított.

(MTI)