„A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásároljuk, ami szerepel a Vaskupola nevű rétegezett védelmi rendszer összeállításában és ezt egészíti ki egy olyan rakétarendszer (a földi telepítésű NASAMS - National Advanced Surface-to-Air Missile System), ami logikájában szintén hasonlít az izraeli Vaskupolához. Ez a kettő egyszerre biztosítja a védelmet. Ráadásul a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében folyamatosan érkeznek be a részben a szárazföldi erőt; részben pedig a légvédelmet erősítő eszközök” – nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég katona az új eszközök működtetéséhez, Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt válaszolta, hogy Magyarország elemi érdeke, hogy minél többen felismerjék: rájuk személyesen szükség van ahhoz, hogy hazánkban biztonság legyen.

„Fontos, hogy erős, önálló haderőnk épüljön ki. Ha ezt minden NATO-tagország megteszi, akkor ez a védelmi szövetség működőképes lesz. Megvehetjük a világ összes drónját, harckocsiját és egyéb eszközét, azonban, ha nincs olyan magyar katona, aki kiképzetten, elszántan, bátran kezelni tudja ezeket, akkor ez nem sokat ér” – fűzte hozzá a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború történései kapcsán – például a lengyelországi rakétabaleset – fontos a higgadtság és a gyors információáramlás.

„A kormány tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni. A Magyar Honvédség folyamatosan fokozott készültségben van; különösen igaz ez a légierőre. A haderő képes reagálni a váratlan helyzetekre is” – közölte a tárcavezető.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

(honvedelem.hu)