Január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor. Például egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát csokkal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg ez a család.  

Szintén jelentős kedvezmény lesz január elsejétől, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel. 

Foto: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Januártól teljes illetékmentességet is biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. 

Fontos, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, hiszen a csokot ők is igényelhetik.

(kormany.hu)