A tárcavezető videobejegyzése szerint áttekintették a baloldal 436 módosító javaslatát a jövő évi költségvetéshez. Ezek közel akkora összeggel - 4600 milliárd forinttal - borítanák fel a büdzsét, mint amit családtámogatásokra, a rezsivédelmi és honvédelmi alapra fordítanak összesen jövőre.
Példaként említette, hogy a baloldali adóemelési javaslatok 3240 milliárd forinttal emelnék a közterheket, ezek között szerepel a karbonadó, amely 200 milliárd forintos adóemelést jelentene, vagy a társasági adó növelése is, amely 2360 milliárd forinttal növelné a vállalkozások terheit.
Hozzátette: javaslataik szerint a költségvetési tartalékokat is fel kellene élni. Az eredeti 1260 milliárd forintos tartalék másfélszeresét, 1900 milliárdot költenének el a tartalékok terhére.
A jövő évi költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. "A célunk az, hogy a háborús válságban is megvédjük az elért eredményeket, megőrizzük a stabilitást" - jelentette ki a pénzügyminiszter, és hozzátette: a baloldali javaslatok veszélyeztetnék ezt, növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot. A költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudják támogatni - szögezte le
Varga Mihály.

(MTI)