György László hangsúlyozta, hogy ezzel Magyarország újabb lépést tett a megfogalmazott cél, a tanuló és tanító társadalom építése felé.

A Felnőttképzők Szövetsége által mért csökkenés annak köszönhető, hogy a tárca csak feltétlenül szükséges adatot kér be, a korábbi két adatszolgáltatási rendszer helyett egy működik és minden adatszolgáltatás online történik - tette hozzá.

Elmondta: a korábbi, képzésenként történő engedélyezési folyamatot felváltotta az egyszeri képzőengedélyezés. Mindez jelentős díjcsökkenést eredményez, ugyanis míg korábban egy 10 képzést lebonyolító cég engedélyezési díja 783 ezer forint volt, az egyszeri regisztráció csupán 214 ezer forint.

Ugyanakkor - folytatta - az adatszolgáltatás teljesen digitálissá és a korábbi kétcsatornással szemben egycsatornássá vált a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) létrehozásával.

Az egyszeri engedélyezési eljárás során 35 százalékkal kevesebb adatot kell szolgáltatni, illetve a képzés záráskor az elégedettségméréssel sem kell foglalkozniuk a képzőknek. Képzési dokumentációt csak úgynevezett engedélyezett képzések esetében kell vezetni, a korábbi papíralapú dokumentációt pedig ebben az esetben is felváltotta a digitális képzési dokumentáció.

A felnőttképzési szerződés terjedelme 25 százalékkal mérséklődött, illetve bejelentésköteles képzések esetén nem szükséges írásban megkötni, hanem a polgári törvénykönyv alapján létrejöhet szóban vagy ráutaló magatartással is - fűzte hozzá.

További egyszerűsítés, hogy a képzést sikeresen teljesítők számára a FAR rendszer automatikusan kiállítja a tanúsítványt, az elégedettségmérés pedig a FAR rendszeren keresztül automatikusan és teljesen digitális módon történik - sorolta az államtitkár.

György László szerint ez azért is jó a képzést folytató vállalkozásoknak, mert országos összehasonlításban visszajelzést kapnak az általuk lebonyolított képzés minőségéről, a munkavállalók elégedettségéről, továbbá a vállalkozások ez alapján részesülhetnek ezentúl felnőttképzési és foglalkoztatási támogatásokban - mondta György László.

(MTI)