A vis maior támogatás az önkormányzatok számára nyitott kárelhárítási alap, amelyben éves szinten ötmilliárd forint áll rendelkezésre, de az összege növelhető – ismertette Pogácsás. Az önkormányzatoknak a bekövetkezett vis maior eseményről hét napon belül kell bejelentést tenniük a Belügyminisztériumnak, majd negyven napon belül be kell nyújtaniuk a pályázatukat. A támogatás mértéke az elismert költségek 70 és 90 százaléka közé eshet – közölte az államtitkár. Védekezés esetében a benyújtott pályázat elbírálása után, a miniszteri döntést követően a kincstár azonnal átutalja az önkormányzatok részére a védekezés során felmerült költségeket. Helyreállítás esetében az önkormányzatok a miniszteri döntést követő 12 hónapon belül hívhatják le a támogatást.

A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényben az Országgyűlés 5 milliárd forint előirányzatot hagyott jóvá erre a célra. Amennyiben a jogos igény meghaladja a keretet, lehetőség van az előirányzat szükség szerinti növelésére.

Pogácsás Tibor elmondta: a negyedik ütemben 16 megyéből 51 önkormányzati pályázat érkezett, ezek közül 37 kapott támogatást, 14 pályázat nem felelt meg a jogszabályban foglalt feltételeknek.

A mostani döntési körben többek között a kulcsi földcsuszamlás helyreállítására 122 millió forintot, a verőcei partfal helyreállítására 90 milliót, Nagyrécsén út helyreállítására 19,6 millió forintot biztosított a Belügyminisztérium. Idén eddig több mint 2 milliárd 160 millió forintot ítéltek meg vis maior támogatásra.

Az önkormányzatok a települést ért különösen súlyos természeti károk mérséklésére az előzetesen becsült védekezési költségekre támogatási előleget is igényelhetnek. A miniszteri döntés a vis maior támogatás idei negyedik ütemében a már említett 532 millió mellett 1,8 millió forint támogatási előleg kötelezettségvállalásról is rendelkezett.

A támogatott pályázatok listája a kormany.hu weboldalon elérhető.

(MTI/Belügyminisztérium)